دوره H برنامه نویسی پایتون
فصل پنجم: نوعهای دیگر
درس هفتم: فرمت رشته/قالببندی رشته (String Formatting) در پایتون
دورههای H
دورهی H، یک دورهی فشرده میباشد که برای زبانهای برنامهنویسی مختلفی در نظر گرفته شده است و در آن بصورت خلاصه و مفید، به بیان مهمترین مباحث هر زبان برنامهنویسی پرداخته میشود تا بتوان در کوتاهترین زمان ممکن، به ابتداییترین موارد موجود در یک زبان برنامه نویسی مسلط شد. برای مطالعه بیشتر و لیست تمامی دروس این دوره کلیک کنید...
پایتون بصورت built-in (داخلی)، شامل توابع و متدهای زیاد و پرکاربردی است که هرکدام از آنها نیز وظایف مختلفی را انجام میدهند. در درس به چند مورد از مهمترین آنها میپردازیم.
متدهای پرکاربرد رشتهها
متدهای پرکاربرد رشتهها:
- متد join: رشتههای داخل یک لیست را با یکدیگر و توسط یک جداکننده الحاق میدهد. (مثلا رشتههای یک لیست به یکدیگر بچسبند و بینشان یک ویرگول قرار بگیرد.)
- متد replace: یک بخش از یک رشته را با یک رشته دیگر جایگزاری میکند.
- متد startswith: بررسی میکند که آیا یک رشته، با یک رشته مشخصی شروع شده است یا خیر. به عبارتی بررسی میکند که آیا یک رشته، در ابتدای یک رشتهی دیگری قرار دارد یا خیر.
- متد endswith: بررسی میکند که آیا یک رشته، با یک رشته مشخصی به پایان رسیده است یا خیر. به عبارتی بررسی میکند که آیا یک رشته، در انتهای یک رشتهی دیگری قرار دارد یا خیر.
- متد lower: یک رشته را به حروف کوچک تبدیل میکند.
- متد upper: یک رشته را به حروف بزرگ تبدیل میکند.
- متد split: یک رشته را با یک رشته مشخصی جدا کرده و در یک لیست قرار میدهد (برعکس join)! برای مثال، یک رشته شامل چند اسم که هر اسم با ویرگول از یکدیگر جدا شدهاند و توسط split؛ مشخص میکنیم که این رشته با ویرگول جدا شده و مقادیر در یک لیست قرار گیرد.
مثال هر کدام از متدهای بالا:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 |
print(", ".join(["spam", "eggs", "ham"])) #prints "spam, eggs, ham" print("Hello USER".replace("USER", "Hadi")) #prints "Hello Hadi" print("FuLLKade.COM".startswith("FuLL")) # prints "True" print("FuLLKade.COM".endswith(".COM")) # prints "True" print("fullkade.com".upper()) # prints "FULLKADE.COM" print("FULLKADE.COM".lower()) #prints "fullkade.com" print("spam, eggs, ham".split(", ")) #prints "['spam', 'eggs', 'ham']" |
توابع پرکاربرد اعداد
برخی از توابع و متدهای پرکاربرد اعداد:
- تابع max: با دریافت اعداد یا یک لیست، بزرگترین عدد را برمیگرداند.
- تابع min: با دریافت اعداد یا یک لیست، کوچکترین عدد را برمیگرداند.
- تابع abs: قدرمطلق یک عدد را برمیگرداند.
- تابع:round: یک عدد اعشاری را به نزدیکترین مقدار رند یا گرد میکند .
- تابع sum: مجموع اعداد یک لیست را برمیگرداند.
مثال هرکدام از توابع بالا:
1 2 3 4 5 |
print(min(1, 2, 3, 4, 0, 2, 1)) print(max([1, 4, 9, 2, 5, 6, 8])) print(abs(-99)) print(abs(42)) print(sum([1, 2, 3, 4, 5])) |
خروجی:
1 2 3 4 5 6 7 |
>>> 0 9 99 42 15 >>> |
توابع پرکاربرد لیستها
توابع all و any، دو مورد از توابع پرکاربردی هستند که شرطی را برروی لیستها مورد ارزیابی قرار میدهند. خروجی این توابع، True یا False است.
- تابع all: در صورتی که شرط برای تمام اعضا صدق کند، مقدار True برمیگرداند.
- تابع any: در صورتی که شرط برای عضوی صدق کند، مقدار True برمیگرداند.
همچنین تابع enumerate نیز یکی دیگر از توابع پرکاربرد است که برای پیمایش یک لیست استفاده میشود.
مثال هرکدام از توابع بالا:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 |
nums = [55, 44, 33, 22, 11] if all([i > 5 for i in nums]): print("All larger than 5") if any([i % 2 == 0 for i in nums]): print("At least one is even") for v in enumerate(nums): print(v) |
خروجی:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 |
>>> All larger than 5 At least one is even (0, 55) (1, 44) (2, 33) (3, 22) (4, 11) >>> |
یک لیست به نام nums وجود دارد که شامل 5 عضو است:
- تابع all برای هرعضو این لیست بررسی میکند که بزرگتر از 5 است یا خیر و درصورتی که تمامی اعضا بزرگتر از 5 باشند، پیامی چاپ میشود.
- تابع any برای اعضای لیست بررسی میکند که آیا زوج هستند یا خیر و اگر حتی یکی از آنها بر دو بخش پذیر باشد (زوج باشد)، مقدار True برگشته و پیامی چاپ میشود.
- تابع enumerate نیز برای پیمایش مقادیر لیست استفاده میشود.
نظرات ثبت شده بدون دیدگاه