Qt که به صورت کیوت تلفظ میشود، یک فریمورک نرم افزاری cross-platform یا چندسکویی میباشد؛ و از آن برای ایجاد ترمافزارهای گرافیکی (GUI) و کلاسیک (کنسول یا Console) استفاده میشود. در واقع به کمک کیوت میتوان بدون تغییرات یا با تغییرات اندکی، ظاهر یکسانی را در سیستمعاملهای مختلفی از جمله موبایل، در اختیار داشت. (البته کیوت تنها شامل امکانات طراحی نبوده و قابلیتهای بسیار دیگری را نیز دربر دارد)
این فریم ورک، با زبان سیپلاسپلاس توسعه یافته شده و به طور سنتی برنامهنویسی با این فریمورک در C++ ممکن است. و البته در نسخههای جدید آن، امکان برنامهنویسی با جاوا اسکریپت و برخی زبانهای دیگری مثل پایتون هم وجود دارد.
به نقل از ویکی پدیا:
کیوت مجموعهای از کتابخانهها و سرآیندهای نوشتهشده به زبان سی++ است که به برنامهنویس امکان توسعهی آسان نرمافزارهای کاربردی را میدهد. کیوت شامل چندین کلاس برای کار با واسط گرافیکی، چندرسانه، ابزارهای پایگاهداده، شبکه و … میباشد. نرمافزارهای نوشته شده با ابزار کیوت قادرند تا با استفاده از یک کامپایلر زبان سیپلاسپلاس برای طیف وسیعی از سیستمعاملها از جمله گنو/لینوکس (نسخههای رومیزی و وسیلههای قابل حمل)، ویندوز، ویندوز CE، مکاواس و … کامپایل یا همگردانی شوند. بدین ترتیب حمل نرمافزار نوشته شده بدون تغییر در متن کد نوشته شده امکانپذیر است. از کیوت در زبانهای برنامهنویسی متعددی مانند سی++ و جاوا و پایتون میتوان استفادهکرد.
کارایی برنامههای نوشته شده با Qt
تمامی فریمورکهایی که به عنوان یک لایه میان کدهای شما و کدهای Native سیستمعامل عمل میکنند، سبب کاهش سرعت و افزایش مصرف حافظه میشوند. این مقدار در Qt به دلیل چندین سال توسعه و داشتن میلیونها کاربر و بهبودهای گسترده، به مقدار حداقل رسیده است.
در واقع برنامههای تولید شده با Qt اگر به خوبی بهینهسازی شوند، سریع و با مصرف حافظهی کم خواهند بود. Qt به خوبی از پردازشهای موازی پشتیبانی میکند و در نتیجه سرعت پاسخگویی به کاربر در سیستمهایی که دارای چندین هستهی پردازنده هستند، قابل قبول خواهد بود. استفاده از افزونههای مختلف در تولید نرمافزارهای Qt یکی از عواملی است که میتواند اثر مستقیم و زیادی روی سرعت و مصرف حافظهی نرمافزار تولیدشده بر جای بگذارد.
محیطهای توسعه کیوت
محیطهای توسعهی مختلفی برای ابزار Qt وجود دارد که اکثرا توسط برنامهنویسان علاقهمند به این ابزار ایجاد شدهاند. و جدیدترین محیط توسعه این ابزار، Qt Creator نام دارد که توسط صاحب آن یعنی نوکیا ایجاد شدهاست. و مهمتر از همه، Qt Designer که نرمافزاری برای طراحی رابطهای کاربری با استفاده از ویجت (دکمه، کادر متن و…) های از پیش طراحی شده است.
برنامهنویسی موبایل
کدهای نوشته شده برای تولید یک نرمافزار موبایل یکسان ولی محیطهای کامپایل آن متفاوت هستند. در سیستمعاملهای گوناگون ممکن است به ابزارهای جانبی مختلفی برای کامپایل پروژه نیاز داشته باشید. برای مثال در iOS به XCode در کنار Qt Creator و در Android به Android SDK و JDK و NDK نیاز خواهد بود.
استفاده در تولید سختافزار
کمک گرفتن از امکانات Qt در تولید سختافزارهای مختلف نیز امکانپذیر است! برخی تولیدکنندگان مانند تولیدکنندگان تلویزیونهای هوشمند، دستگاههای ناوبری، دستگاههای پزشکی، دشبوردهای کنترلی و بسیاری صنایع دیگر تا کنون با کمک این فریمورک سختافزارهایی با امکانات نرمافزاری قدرتمند تولید کردهاند.
مجوزهای کیوت
Qt در دو نسخه منبع باز و تجاری عرضه میشود؛ نسخه تجاری آزاد برای هر نوع توسعه نرمافزار است. در حالی که نسخه منبع باز محدود به توسعه نرمافزار در قالب مجوزهای GPLT و پروانههای سازگار است. و البته بعد از خرید Qt توسط شرکت نوکیا و از نسخه ۴٫۵ به بعد امکان توسعه نرمافزار در قالب مجوز LGPL نیز به مجوزهای نسخه منبع باز اضافه شدهاست.
بنابراین در حال حاضر کیوت با سه پروانه توزیع میشود:
- GPL
- LGPL
- پروانه تجاری
نظرات ثبت شده بدون دیدگاه