اصطلاح مود یا ماد!
آیا مود درست است یا ماد؟!
و بالاخره باید از کدام استفاده کرد؟!
این واژه، در واقع از “عمل یا فرآیند تغییر یک بازی (Act of Modifying a Game)” گرفته شده است؛ و بهطور خلاصه میتوان گفت که ریشهی آن، عبارت Modify به معنای تغییر دادن بوده و به هرگونه تغییری در یک بازی که توسط سازندگان اصلی (رسمی) انجام نگیرد، Mod گفته میشود.
یک بازی Mod شده میتواند شامل مراحل، اشیا، کاراکترها، و هرچیز سفارشی دیگری باشد. (منظور از سفارشی این است که خود سازندگان بازی، این تغییرات را به بازی اضافه نمیکنند؛ بلکه این تغییرات توسط افراد دیگری صورت میگیرد.) برای مثال، یک بازی موبایل را Mod کردهایم و سپس میتوانیم تعداد سکههای درون بازی را به رقم بینهایت افزایش دهیم! در حالی که خود سازندگان بازی چنین چیزی را به هیچ وجه در بازی قرار نداده بودند!
مود یا ماد؟! مسئله این است!
در یک کلام ساده، تلفظ صحیح این واژه، ماد میباشد! اما … دقیقا ماد تلفظ نمیشود؛ بلکه نوعی از “آ” در زبان انگلیسی است!
چرا ما و اکثر وبسایتهای دیگر میگوییم مود؟!
حساسیت روی این مسئله چیز بیهودهایست! در این صورت باید پرسید چرا تلفظ واژههایی مثل Final، Tourist و … را درست انجام نمیدهیم؟! مگر چه فرقی با ماد دارند؟!
در واقع زمانی که ما ماد را مود تلفظ میکنیم، از نظر فن آوایی بهتر تلفظ شده و شیوایی بهتری را میرساند! یا بدون هیچ دلیل خاصی، همانطور که فینال و توریست را اشتباه تلفظ میکنیم، ماد را هم مود تلفظ میکنیم!
حالا به نظر شما تلفظ مود بهتر است یا ماد؟! 🤔
البته مود با مد فرق داره ها! 😉
چرا خود سازندگان رسمی مود نمیکنند؟!
این سوال از پایه اشتباه است؛ چراکه گفتیم مود توسط سازندگان اصلی در بازی ایجاد نمیشود! بنابراین بهتر است عنوان سوال را تغییر دهیم و برای مثال بپرسیم چرا سازندگان اصلی بازی، قابلیتهایی مثل جان بینهایت، دست یافتن به تمامی سلاحها با یک کلیک، سکه بینهایت و این موارد را در بازی قرار نمیدهند؟! واقعا چرا؟! 😕
اگر بخواهیم پاسخ سادهای برای این سوال داشته باشیم، میتوان گفت که در اگر سازندگان اصلی چنین اقدام انجام دهند، هدفی که برای بازی خود تعیین کردهاند نابود میشود! فرض کنید وارد یک بازی میشوید که باید داستانی را به اتمام رسانده و مراحلی را تکمیل کنید. در طول مسیر، امتیازاتی به شما تعلق میگیرند که مثلا ممکن است تواناییها و قابلیتهایی را برایتان فعال کنند. برای مثال، سلاحی خاص برایتان فعال میشود و یا میتوانید به جای مشت با دست راست، با دست چپ خود نیز مشت بزنید. شیرینی بازی به این است که این تواناییها و قابلیتها در طول مسیر بهدست بیایند و کاربر در طول بازی به چالش کشیده شود. اگر قرار باشد از ابتدا با تمام قدرت وارد بازی شوید، آن موقه داستان و فرآیند بازی که سازندگان برای آن زحمت کشیدهاند چه اهمیتی خواهد داشت؟! برای مثال یک سلاح قرار است در مرحله 10 به شما تعلق گیرد که با آن دشمن قدرتمندی را در مرحله 11 بکشید؛ حالا اگر این سلاح را از ابتدا در اختیار داشته باشید چه لذتی نصیب گیمر خواهد شد وقتی در مرحله 10 سلاح را بهدست آورد؟! این دقیقا مثل این است که یک سریالی تماشا کنیم و وقتی در قسمت اول قرار داریم، کارگردان کل داستان را لو بدهد و یا آنکه برای تماشای فیلمی، ابتدا 3 دیقهی آخر آن را ببینیم و سپس از ابتدا شروع کنیم!
در بازی نیز این چنین است! اگر قرار باشد تیر سلاح هرگز تمام نشود، بازی چه اهمیتی دارد؟! البته که ممکن است ساعتها تلاش برای رد شدن از یک چالش حوصله شما را بگیرد و برای مثال از جان بینهایت و این چنین چیزهایی برای عبور از مرحله استفاده کنید؛ولی دقیقا این همان چیزیست که سازندگان میخواهند! آنها قصد این را ندارند که شما به سادگی بازی را تمام کرده و به انتها برسید!
همچنین مودها فقط به این چیزها ختم نمیشوند و برای مثال، در GTA V یک ماشین جدید مثل پژو پارس ایرانی را به داخل بازی اضافه میکنیم که یقینا شرکت سازنده آن را در بازی قرار نداده بود و این چیزیست که ما و دیگران آن را برای بازی خود سفارشی میکنیم. بنابراین طبق تعریف مود، سازندگان نمیتوانند بازی را برای هرکسی سفارشی کنند.
آیا مودها در بازی آنلاین نیز کار میکنند؟!
پاسخ به این سوال، در قدم اول به ماهیت بازی، امنیت سرورها و نیاز ما از مود بستگی دارد! از آنجایی که اطلاعات بازیهای آنلاین در سمت سرور نگهداری میشود؛ طبیعتا در صورت نفوذ به سرور نیز میتوان تعداد سکه، پول و هرچیزدیگری را تغییر داد. حالا شاید این کار مودگونه به نظر نرسد و از واژهی هک کردن برای آن استفاده کنیم؛ اما هدف از هک کردن، مود کردن بود!
از طرف دیگری، تمامی مودهای بازی آنلاین بهاین صورت نیستند و برخی از آنها در سمت کلاینت اعمال میشوند که این در قدم اول به کدنویسی آن بازی و در قدم دوم به امنیت سیستم ضد تقلب بازی بستگی دارد! برای مثال، در یک بازی شوتر آنلاین ممکن است شخصی بتواند افراد پشت دیوار را ببیند؛ که به اینگونه مودها، WallHack (وال هک) گفته میشود. این مودها به این صورت کار میکنند که اگر سرور موقعیت تمامی اشخاص را در اختیار کلاینت قرار دهد، آنگاه وال هک با نفوذ به مموری (RAM) سیستم کلاینت، میتواند این موقعیتها را بهدست آورده و توسط گرافیک سیستم آن را برروی صفحه ترسیم کند! اگر بازی بتواند این کار را تشخیص دهد، ممکن است کاربر مورد نظر بن شود و اگر ناتوان باشد، هیچ اتفاقی نخواهد افتاد و یک متقلب قرار است دمار از روزگار سایر گیمرها دربیاورد! 😀
البته سعی کنید در بازی آنلاین از مود استفاده نکنید؛ طبیعتا این کار هم اخلاقی نبوده و هم در بیشتر مواقع، منجر به بن شدن شما و افسوسی که بعد از آن میخورید خواهد شد. 🙂
آیا مود کردن همان مهندسی معکوس است؟!
معمولا فرآیند مهندسی معکوس به تولید مودها منجر میشود؛ اما همیشه این چنین نیست!
برای مثال در بازی GTA V، اشخاصی با مهندسی معکوس توانستند ابزارهایی را تولید کنند و سپس این ابزارها را با دفترچه راهنمایشان، در اختیار سایر توسعهدهندگان قرار میدهند و بقیه از آنها استفاده کرده و مودهای خود را میسازند! مثلا با مهندسی معکوس، پیچگوشتیای تولید کردهایم که حالا این پیچگوشتی حکم ابزار را دارد؛ اما بهخودی خود تغییری در بازی ایجاد نمیکند و بایستی از آن استفاده کرد تا بتوان تغییری در بازی به وجود آورد. بنابراین مود کردن همیشه از مهندسی معکوس به وجود نمیآید؛ اما معمولا در راستای آن قرار دارد!
قبلا همش فکرم بنده معمای مرغ و تخم مرغ بود حالا مود و ماد هم به دقدقه های فکریم اضافه شد والا با این نوناشون
از تلفظ مود استفاده کنید
درضمن اول مرغ بوده! 😀