دوره H برنامه نویسی سی شارپ (C#)
درس اول – مفاهیم پایهای و مقدمهای سی شارپ
سی شارپ چیست؟
سی شارپ یک زبان شیگرای ظریف و لطیفی میباشد که توسعهدهندگان را قادر میسازد تا اپلیکیشنهای امن و قدرتمندی بسازند. این اپلیکیشنها بر روی .NET Framework اجرا میشوند. ممکن است .NET Framework (دات نت فریم ورک) را خیلی جاها دیده باشید! برای مثال زمانی که یک بازی نصب میکنید و در پیشنیازهای بازی، به نصب این مورد نیز اشاره شده است.
شما از سی شارپ میتوانید برای ایجاد برنامهها و بازیهای ویندوزی، وبسرویسها، برنامهها و بازیهای موبایل، برنامههای کلاینت سرور، برنامههای دیتابیسی و خیلی چیزهای دیگر استفاده کنید.
جالب است که بدانید یکی از بزرگترین موتورهای ساخت بازی دنیا، یعنی موتور بازی یونیتی هم از این زبان برای برنامهنویسی منطق بازیها پشتیبانی میکند و بدین منظور، شما با یادگیری این زبان میتوانید کار با این موتور بازی سازی را نیز شروع کنید.
دات نت فریم ورک (.NET Framework)
چارچوب دات نت، متشکل از Common Language Runtime (CLR) و class library میباشد.
CLR درواقع یک عملکردی از دات نت فریم ورک است که کد را در زمان اجرا مدیریت میکند؛ خدمات اصلی مانند مدیریت حافظه، دقت کد و بسیاری از جنبههای دیگر کد را هم ارائه میدهد.
class library نیز مجموعهای از کلاسها، رابطها و انواع مقدارها است که شما را قادر میسازد طیف وسیعی از وظایف برنامهنویسی مشترک و عمومی را انجام دهید؛ مانند جمع آوری دادهها، دسترسی به فایل و کار با متن. و به طور کلی، برنامه های C# از class library دات نت به طور گستردهای برای انجام وظایف رایج و ارائه امکانات مختلف استفاده میکنند.
اولین برنامه سیشارپ خود را بنویسید
برای ایجاد یک برنامه با سی شارپ، شما باید یک محیط توسعهی یکپارچه (IDE) که شامل ابزار کدنویسی و دیباگ کردن است را نصب کنید. بهترین IDE که ما به شما پیشنهاد میکنیم، نرم افزار Visual Studio Community Edition میباشد که میتوانید آن را هم از اینرنت و هم از فروشگاهها تهیه کنید. ما فرض را بر این میگذاریم که شما ویژوال استودیو را نصب کرده اید. سپس برای ایجاد یک پروژهی سیشارپ، مراحل زیر را در ویژوال استودیو طی کنید:
1- از منوی File، روی New Project کلیک کرده و سپس مانند تصویر زیر، به زیر شاخهی Visual C# بروید.
2- در سمت راست، انواع پروژههای سی شارپی را مشاهده میکنید. مهمترین آنها، Windows Forms Application و Console Application میباشد.
مورد اول برای ایجاد برنامههای گرافیکی که شامل فرمها و دکمهها باشد استفاده میشود و مورد دوم برای ایجاد برنامههایی همانند CMD ویندوز استفاده میشود.
ما برای شروع آموزش از Console Application استفاده میکنیم. بنابراین آن را انتخاب کنید.
3- نام پروژه را در بخش Name و محل ذخیره سازی آن را در Location مشخص کردذه و سپس روی OK کلیک کنید. با Solution name کاری نداشته باشید.
همچنین نام پروژه خود را سعی کنید بدون فاصله نوشته و جهت جدا کردن حروف از حرف بزرگ در ابتدای هر کلمه استفاده کنید.
پس از این که پروژه ایجاد شد، کدی را مشاهده خواهید کرد؛ در واقع ویژوال استودیو به طور خودکار کدی را برای پروژه شما آماده کرده استغ که البته ساختار اصلی و مورد نیاز را تشکیل داده و چیز اضافهای ندارد.
using System; using System.Collections.Generic; using System.Linq; using System.Text; using System.Threading.Tasks; namespace FullKade { class Program { static void Main(string[] args) { } } }
نقطه اجرایی برنامه در این کد، بین دو { } باز و بسته در بخش static void Main میباشد. در واقع هر اپلیکیشنی از Main شروع به اجرا شدن کرده و بودن آن در کد اجباری است.
در کدل بالا، namespace FuLLKade قرار دارد که FuLLKade از روی نام پروژهی ا گرفته شده است! در مورد آن و سایر موارد موجود در کد نگران نباشید؛ چرا که در آینده تمامی آنها را توضیح خواهیم داد.
اجرای برنامه
برای اجرای برنامهی خود، کلیدهای Ctrl+ F5 را از روی کیبورد فشار دهید. با نتیجه زیر رو به رو خواهید شد:
در حال حاظر شما هیچ کدی ننوشتهاید و هیچ چیزی برای نمایش وجود ندارد و برنامه شما خالی از فرآیند یا پردازش و … میباشد.
مثال Hello World
اکثر برنامه ها، ورودی هایی را از کاربر گرفته و پس از پردازش آن، خروجی را به کاربر نمایش میدهند. برای نمایش متن در پنجرهی کنسول، باید از دستور Console.Write یا Console.WriteLine استفاده کنیم. در واقع Write و WriteLine متدهای کلاس Console هستند، اما فعلا به صورت کلیشهای میخواهیم از آنها استفاده کنیم.
فرق بین Write و WriteLine این است که در WriteLine بعد از چاپ خروجی، نشانگر به خط بعد میرود یا به عبارتی، یک خط جدید نیز در انتهای خروجی چاپ میشود؛ در مثال زیر، ما پیام Hello World که یک مثال مد شده برای شروع هر زبان برنامهنویسی است را چاپ میکنیم:
static void Main(string[] args) { Console.WriteLine("Hello World!"); }
این برنامه را بصورت کلیشهای اجرا کرده و خروجی آن را مشاهده نمایید.
نظرات ثبت شده بدون دیدگاه