دوره H برنامه نویسی پایتون
فصل اول: مفاهیم اساسی پایتون
درس دهم: متغیرها در پایتون
متغیرها در همهی زبانهای برنامهنویسی، نقش خیلی مهمی دارند و برنامهنویسی بدون آنها عملا غیرممکن است. بنابراین در ابتدا برای آشنایی با مفهوم متغیرها در برنامهنویسی، مقاله جامع «متغیر در برنامهنویسی چیست؟!» را مطالعه کنید.
تعریف و ایجاد یک متغیر
در پایتون نیازی به تعریف نوع متغیر نیست و همچنین نیازی نیست تا برای تعریف متغیر، از کلمهی کلیدی خاصی استفاده شود و مستقیم نام متغیر را نوشته استفاده میکنیم! بصورت زیر:
1 2 3 4 5 6 7 |
>>> x = 7 >>> print(x) 7 >>> print(x + 3) 10 >>> print(x) 7 |
x برابر با 7؛ یعنی مقدار 7 را درون متغیری با نام x نگهدار. پس x یک عدد است! بنابراین:
- میتوان x را پرینت کرد.
- میتوان x را با عدد یا متغیر دیگری و طبق دروس قبلی، محاسبه کرد.
- میتوان مقدار x را تغییر داد.
متغیر x در طول برنامه، مقدار 7 را حفظ خواهد کرد و البته ممکن است در ادامه، مقدار دیگری به آن تعلق گیرد. همچنین در طول برنامه ممکن است دیگر نیازی به این متغیر نبوده و بصورت خودکار یا دستی، توسط پایتون از مموری سیستم خارج شود.
مثال: یک متغیر x با یک مقدرا دیگر
1 2 3 4 5 6 |
>>> x = 123.456 >>> print(x) 123.456 >>> x = "This is a string" >>> print(x + "!") This is a string! |
همانطور که میبینید، متغیر x در ابتدا یک عدد اعشاری را درون خود نگه داشته و در ادامه، یک رشته را نگهداری میکند؛ پس در نتیجه عملیات آن متناسب با مقداری که درونش قرار دارد، تغییر میکند.
نامگزاری متغیرها
نامگذاری متغیرها در هر زبان برنامهنویسی، یک سری قوانین و قواعدی برای خود دارد که دستهی اول الزامی و دستهی دوم اختیاری، ولی استاندارد میباشند.
الزامی در پایتون:
- نام متغیر نمیتواند با عدد شروع شود و فقط میتواند با حرف یا علامت _ شروع شود.
- پایتون case sensutuve است؛ یعنی به حروف بزرگ و کوچک حساس بوده و از این رو متغیری با نام a با متغیری با نام A فرق میکند.
اختیاری (استاندارد نام گذاری – Code Conventions):
اینها قواعد و قوانینی هستند که مشخص میکنند چه نوع اسمی برای متغیرهایمان انتخاب کنیم و به چه صورتی آنها را بنویسیم. دلیل اینکار این است تا یک استاندارد مشخص بین برنامهنویسها وجود داشته باشد و هروقت بخواهیم سورسکد خود را به اشتراک بگذاریم، دیگران بتوانند به راحتی آن را مطالعه کنند.
برای مثال، فرض کنید متغیری برای نگهداری عرض صفحه نیاز داریم و در اینصورت، نام x برای آن مناسب نیست و نامی مثل width تاحدودی مناس است و نام screenWidth هم مناسبتر است.
در آینده با این قواعد آشنا خواهیم شد و فعلا نیازی نیست.
دسترسی به متغیر تعریف نشده و حذف متغیر
اگر متغیری که قبلا مقداری به آن نسبت داده نشده باشد را مورد استفاده قرار دهیم، خطایی مبنا بر اینکه متغیر تعریف نشده است را دریافت خواهیم کرد. همچنین از دستور del میتوان برای حذف متغیرها استفاده کرد. برای مثال:
1 2 3 4 5 6 7 8 |
>>> foo = "a string" >>> foo 'a string' >>> bar NameError: name 'bar' is not defined >>> del foo >>> foo NameError: name 'foo' is not defined |
همانطور که میبینید، بعد از حذف متغیر و نوشتن نام آن، پایتون مقدار درونش را نمایش نمیدهد و خطای نبود متغیر را صادر میکند.
نظرات ثبت شده بدون دیدگاه