متریال یعنی ماده و دیزاین یعنی طراحی و به طور خلاصه، متریال دیزاین یک الگو و قواعد طراحی ارائه شده توسط گوگل میباشد (زبان طراحی گوگل). این الگوها و قواعد را میتوانید از این لینک، مشاهده کنید؛ اما حقیقت این است که تنها دانستن این قواعد برای ما کافی نیست!
سعدیا گرچه سخندان و مصالح گویی / به عمل کار برآید به سخندانی نیست
تاریخچه متریال دیزاین
گوگل سال ۲۰۱۴ استاندارد طراحی متریال دیزاین (Material Design) را معرفی کرد که بر اساس گزارش این شرکت، نتیجهی آن، نوعی طراحی است که در همهی دستگاهها، از گوشیهای هوشمند تا کامپیوترهای شخصی، زیبا و کاربردی خواهد بود. همچنین، متریال دیزاین برای اولین بار، در اندروید 5 معرفی شد.
شرکت گوگل، از زمان طراحی متریال دیزاین، بسیاری از محصولاتش را طبق این استاندارد تولید کرده و به توسعهدهندگان و طراحان نیز پیشنهاد میکند تا در طراحی سرویسها و اپلیکیشنهایشان، از متریال دیزاین استفاده کنند؛ چرا که گوگل معتقد است این نوع طراحی، در تمامی دستگاهها زیبا و کاربردی میباشد.
حقیقتا، ایدهی متریال دیزاین از اینجا پیدا شد که گوگل تصمیم گرفت تا برای رقابت با اپل، یک زبان طراحی جدید ایجاد کند که به کاربر حس واقعی بودن بدهد؛ مثلا کاربر با انتخاب یک دکمه، حس کند واقعا روی یک دکمهی واقعی کلیک کرده است؛ از این رو، گوگل زبان طراحی متریال را به وجود آورد.
برای مثال وقتی روی یک جایی از دکمه ضربه ای زده شود، یک سایهای با رنگ کم، از نقطهی ضربه زده شده، به کل دکمه گسترش پیدا میکند و خب این یعنی چه؟ در حقیقت با این کار، به کاربر حس واقعی بودن دست میدهد که انگار واقعا روی دکمه ضربه زده است.
یا موقعی که یک لایه، روی یک لایهی دیگر بیاید، باید به گونهای فضای زیرین آن را سایه دهیم که کاربر احساس کند این دو لایه واقعا یک مادهی فیزیکی هستند.
با این اوصاف، شاید متوجه شدید که چرا اسم این الگو، متریال یا همان ماده گذاشته شده است.
چگونه متریال طراحی کنیم؟ چگونه این قواعد گفته شده را رعایت کنیم؟
همانطور که گفتیم، متریال دیزاین از اندروید 5 به بعد معرفی شده است و با این حال، طبیعتا هر نسخهی جدیدی از اندروید نیز یک سری امکانات یا تغییراتی دارد که در نسخههای قدیمی وجود ندارند و تلاش برای سازگار کردن این امکانات و تغییرات با نسخه های قدیمی کار درست و اصولیای نیست؛ البته باید گفت که از ابتدا هم قرار نبود، متریال در نسخههای قبلی اندروید هم پشتیباتی شود!
گوگل هم که همواره به تولید کننده هایی مثل سامسونگ، ال جی، سونی و … فشار میآورد تا نسخههای جدید اندروید را برای گوشیهای قدیمیشان نیز قرار دهند ولی این شرکتها برای فروش گوشیهای جدیدتر، معمولا این کار را انجام نمیدهند یا انجام هم بدهند با تاخیر خیلی زیادی انجام میدهند؛ البته گوشیهای پرچمدار میتوانند به راحتی آپدیت را دریافت کنند (اونم تا مدتی)
خلاصه کنم، هدف از این بحث این بود که بگوییم از آنجایی که یک برنامه نویس همواره دوست دارد برنامهای بنویسد که روی اکثر گوشیها به یک شکل اجرا شود، پس یعنی دیگر نمیتوانیم متریال را روی گوشیهای قدیمی تر اجرا کنیم؟!
نه نه، اصلا این گونه نیست! هم خود گوگل و هم افراد مختلفی از کل دنیا کتابخانههایی را توسعه دادهاند که به کمک آنها میشود طراحی متریال را روی اکثر گوشیها انجام داد.
نترسید، چرا که: ما اصلا نمیخواهیم چیزی بسازیم که بگوییم فلان جای دکمه را با یک سری فرمول اجق وجق سایهای کند و بعد یک سری محاسبات انجام دهد تا فلان انیمیشن این سایه را اجرا کند. یا مثلا به طرز فجیح و با استفاده از محاسبات پیچیدهای یک لایه را روی یک لایهی دیگر آورده و بگوییم زیر لایهی دومی به این صورت در بیاید؛ اصلا اینگونه نیست، چراکه همه چیز آماده شده و ما فقط از آن ها استفاده میکنیم.
ویدیوی معرفی متریال دیزاین از زبان طراحان گوگل
نظرات ثبت شده بدون دیدگاه