جاوا اسکریپت چیست؟! و چه کاربردی دارد؟!

جاوا اسکریپت چیست؟! و چه کاربردی دارد؟!

جاوا اسکریپت چیست؟! و چه کاربردی دارد؟!


در اولین روزهای تاسیس مجمع جهانی وب (Wide Web World) دستورات HTML بسیار ساده و آسان بود، به طوریکه فراگیری فرامین مورد نیاز بیشتر از چند روز طول نمیکشید ولی هنگامی که Web، شروع به پیشرفت نمود، طراحان خواستار کنترل بیشتری شده و در نتیجه مجموعه دستورات مورد نیاز تهیه گردید.

جاوا اسکریپت چیست؟

اسکریپت (Script)

مجموعه کدها و دستوراتی مثل زبان یک برنامه نویسی، که توسط یک مفسری اجرا شده و همانند زبان‌های برنامه‌نویسی، به کد ماشینی کامپایل نمی‌شوند؛ که این اصلی‌ترین تفاوت آنها با زبان برنامه‌نویسی می‌باشد! همچنین مفسری که این کدها را اجرا می‌کند، می‌تواند توسط یک زبان برنامه‌نویسی یا اسکریپت‌نویسی دیگری توسعه داده شده باشد. برای مثال، جاوا اسکریپت می‌تواند برروی مرورگر وب اجرا شود و این موتور برنامه‌نویسی شده‌ای که داخل مرورگر قرار دارد، کدهای اسکریپت را تفسیر و اجرا می‌کند.

JavaScript یک برنامه Java نیست!

از آن جایی که صفحات وب، بهتر است بصورت داینامیک و متحرک باشند، طراحان نیز خواستار ارتباط بین بینندگان سایت و صاحبان آن شدند، در نتیجه، استفاده از دستورات HTML به تنهایی نیاز آنها را برطرف نکرد؛ و سپس شرکت Netscape برای ایجاد و کنترل ارتباط بین صاحبان سایت و بینندگان آن، در صفحات وب از JavaScript کمک گرفت.

جاوا اسکریپت (JavaScript)
یک زبان اسکریپت نویسی که معمولا از آن در وب استفاده می‌شود. به این خاطر گفته شد معمولا در وب؛ چون از جاوا اسکریپت در جاهای خیلی زیاد دیگری از جمله موتور بازی یونیتی هم استفاده می‌شود؛ و البته این استفاده شدن، تنها از Syntax (قواعد دستور زبان) و کلیدواژه‌های آن بوده و موارد دیگری که برای هر پلتفرمی متفاوت هستند پشتیبانی نمی‌شود.

توضیحات مرسوم: جاوا اسکریپت، زبان اسکریپت‌نویسی سمت کلاینت می‌باشد؛ که البته در حال حاظر، روش‌هایی برای استفاده از آن در سمت سرور نیز وجود دارد (مثل NodeJS). در نسخه سمت کلاینت، اغلب درون کدهای HTML قرار می‌گیرد تا بر روی مرورگر بازدید کننده اجرا شود. جاوا اسکریپت توانایی تغییر در محتویات المانهای نمایش داده شده بر روی مرورگر فرد بازدید کننده را دارد؛ بطوریکه امکان پویا سازی یا داینامیک شدن صفحات وب را بوجود می‌آورد.

اطلاعات پیشنیاز

فقط HTML و CSS پیشنیازهای یادگیری جاوا اسکریپت می‌باشند! البته داشتن کمی دید برنامه‌نویسی نیز کمک زیادی خواهد کرد؛ و همچنین کدهای جاوا اسکریپت، شباهت زیادی به زبان‌های خانواده‌ی C از جمله سی‌شارپ دارد. این زبان، به حروف بزرگ و کوچک حساس بوده (یعنی مثلا دو متغیر به نام‌های FuLLKade و fullkade، برای آن یکسان نیست!) و از مفاهیم شیء‌گرایی نیز پشتیبانی می‌کند.

JavaScript یک برنامه Java نیست!
برخلاف شباهت اسمی موجود، این دو یکسان نیستند! گرچه سینتکس نوشتاری آنها در خیلی از موارد شبیه هم است. همچنین، جاوا یک زبان برنامه‌نویسی بوده که توسط شرکت sun microsystem توسعه داده شده و با جاوا اسکریپتی که یک زبان اسکریپتی است یکسان نخواهد بود.

برخی از توانایی‌های جاوا اسکریپت در کلاینت وب

  • امکان تغییر در متون نمایش داده شده در مرورگر
  • امکان تغییر رنگها، رنگ پس زمینه و موقعیت قرار گیری المانهای استفاده شده در طراحی وب سایت
  • تغییر در مشخصه های المانها و CSS آنها
  • متحرک سازی، انیمیشن و پویا نمایی
  • تعامل با کاربر و از طریق المانهای ورودی نظیر Textbox ها، RadioButton ها، TextArea و غیره
  • عکس العمل نشان دادن به واکنش های کاربران نظیر تغییر عکسها با حرکت موس روی آنها
  • نمایش اخطار و یا پیام به کاربران
  • انجام محاسبات ریاضی
  • ساخت و تولید کد HTML بصورت پویا و برحسب شرایط مورد نیاز
  • منوهای جالب همراه با انیمیشن
  • جمع آوری اطلاعات کاربران از سایت و آمارگیری

شروع ساده‌ای از جاوا اسکریپت در وب

چگونه کد جاوا اسکریپت بنویسیم؟
برای وارد کردن اسکریپت در خطوط کد HTML، از تگ <script> استفاده می‌کنیم:

<script type="text/JavaScript">

و سپس کد مورد نظر را وارد میکنیم:

Document.write("Hello From FuLLKade!");

و در انتها باید تگ اسکریپت را ببندیم:

</script>

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

cp-codfk

نظرات ثبت شده ۱ دیدگاه

    1. کوتاه کننده لینک گوگل کاربر مهمان گفت:

      سلام ممنونم مطلب فوق العاده ای بود
      با سپاس

      22
توضیحات پیشنهادی نظرات اشتراک